Huurdokters

HUURDOKTERS

mrt. 26, 2020

Kan ik tijdens de corona uitbraak mijn woning uitgezet worden?

Sinds 16 maart heeft de overheid vele noodmaatregelen aangekondigd om de huidige crisis samen het hoofd te kunnen bieden, waaronder dat er alles aan gedaan zal worden om er voor te zorgen dat huurders niet zomaar op straat komen te staan. Wij van De Huurdokters zijn uiteraard blij dat de overheid wil meedenken in de belangen van de consument, maar klopt het allemaal wel wat er tijdens de persconferentie werd verkondigd?

“Door de Corona crisis worden huurders tijdelijk niet uit hun woning gezet” aldus minister Van Veldhoven. Dit is een duidelijk en maatschappelijk wenselijk standpunt, maar geeft ook de illusie dat huurders zomaar hun woning uitgezet kúnnen worden. Ik noem het niet voor niks een illusie, want de situatie is niet zo ongenuanceerd als de minister doet voorkomen. De woordkeuze zou zelfs kunnen leiden tot onnodige angst en onrust bij huurders.

Als huurder heb jij de verplichting om elke maand de huurprijs te betalen en in ruil daarvoor krijg jij elke maand het recht op gebruik van de woning. Zolang jij op een normale manier de huur blijft betalen heb jij als huurder sowieso niks te vrezen. Het kan natuurlijk zijn dat jij door het corona virus [gedeeltelijk] je baan of inkomen kwijt bent geraakt. Wanneer jij [verwacht dat je straks] je maandelijkse huur niet meer kan betalen dan is het verstandig om alvast na te denken over jouw huurbescherming.

Het belangrijkste nuanceverschil is dat een verhuurder niet zomaar de huurovereenkomst kan beëindigen. De enige uitzondering is wanneer je een tijdelijke huurovereenkomst hebt en deze binnenkort afloopt. Zolang dat niet het geval is en de verhuurder het contract toch wil beëindigen, dan zou de verhuurder hiervoor altijd een gerechtelijke procedure moeten beginnen. Dit betekent dat de verhuurder niet zomaar de huurovereenkomst kan beëindigen wanneer jij een huurachterstand hebt. Ook in dat geval moet een verhuurder nog steeds een gerechtelijke procedure beginnen. 

De verhuurder zal de huurovereenkomst dan proberen te beëindigen op grond van slecht huurderschap. Wanneer is hier dan sprake van? Hieronder zal ik je een aantal voorbeelden geven:
  • 3 maanden betalingsachterstand van de huurpenningen
  • Aanmerkelijke overlast door bijvoorbeeld criminele activiteiten in de woning

Is dit bij jou niet het geval dan kan de verhuurder niet zomaar de huurovereenkomst beëindigen. Laat je dus niet misleiden door broodje aap verhalen zoals dat de verhuurder de huurovereenkomst moet beëindigen omdat hij bijvoorbeeld geen vergunning heeft of andere rare argumenten, waarmee de verhuurder zijn problemen op jouw probeert af te schuiven. Één maand huurachterstand zal er dus niet voor zorgen dat jij je woning uitgezet kan worden. Wij vinden het belangrijk dat huurders zich dat realiseren, juist in deze tijd waarin jij als huurder enorm kwetsbaar kan zijn.

Wat kun je doen als je moeite hebt met het betalen van de huur?
Veel huurders, ook in de vrije sector en met een geliberaliseerde huurprijs, betalen een hogere huurprijs dan wettelijk is toegestaan. Wij adviseren alle huurders daarom om hun huurprijs te checken. Zit jij nu nog in de eerste zes maanden van jouw huurovereenkomst? Dan kan het zelfs zo zijn dat jij alles wat jij tot nu toe te veel betaald hebt ook nog terug kan krijgen.

Heb jij gebreken in jouw woning? Dan is dit misschien wel het juiste moment om daar wat mee te gaan doen. Jij betaalt elke maand een bedrag aan huur en krijgt daarvoor een woning in gebruik. Als huurder mag jij verwachten dat deze woning voldoet aan jouw verwachtingen. Zeker in deze tijd waarin jij noodgedwongen veel tijd thuis zal doorbrengen. Gebreken in de woning geven huurders meestal het recht om tijdelijk een lagere huurprijs te betalen. Op deze manier kan jij er voor zorgen dat je een eerlijke huurprijs betaald voor de woning die jij krijgt.

Betaal jij elke maand een bedrag aan servicekosten? Maar twijfel jij er aan of jij de service wel krijgt waarvoor je betaald? Of zijn de servicekosten zo hoog, dat jij aan het einde van het jaar verwacht dat je wat terug zou moeten krijgen, maar gebeurt dit niet? Laat je servicekosten checken. Veel huurders betalen een hoog voorschot, maar krijgen uiteindelijk niet de service waarvoor ze betalen en krijgen het voorschot uiteindelijk ook niet terug gestort.

Samengevat: Wat jij kan doen om er voor te zorgen dat jij in deze tijd jouw huurprijs kan blijven betalen?
  • Check de maximale hoogte van jouw huurprijs
  • Zit je in de eerste 6 maanden van je huurovereenkomst? Check dan vooral de maximale hoogte van jouw huurprijs
  • Heb je gebreken in de woning? Check of jij in aanmerking komt voor een tijdelijke huurverlaging
  • Betaal jij een hoog voorschot aan servicekosten? Check of jij geld terug zou moeten krijgen over de afgelopen jaren.

Wil je meer informatie? Neem contact met ons op via 020 - 2619613 of e-mail naar info@huurdokters.nl en wij zullen zo snel mogelijk met je meekijken wat we voor jou kunnen doen.

Het belangrijkste van alles, vergeet vooral niet dat je niet zomaar je woning uitgezet kan worden!

door Florian Hijlkema 19 feb., 2024
De nieuwe wet goed verhuurdersschap regelt dat jij jouw waarborgsom binnen veertien dagen terug zou moeten krijgen. Heb jij de borg nog niet ontvangen en wil jij dat wij jou daarbij gaan helpen, neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan vertellen wij wat wij voor jou kunnen doen!
door Timmy Star 21 nov., 2023
Op woensdag 22 november mag jij weer naar de stembus. De woningmarkt is deze verkiezing een van de grootste thema’s en je zou dus zeggen dat elke partij een uitgebreid plan heeft om de wooncrisis op te lossen. Wij kunnen ons voorstellen dat jij niet alle verkiezingsprogramma’s door gaat lezen dus hebben wij dat deels voor je gedaan. Om de keuze wat makkelijker te maken en om te kijken wat de verschillende partijen gaan doen voor jouw huurrechten, plaatsen wij tot de verkiezing elke dag een samenvatting van de voornemens met betrekking tot de huurmarkt per partijprogramma. Vandaag kijken wij welke plannen Partij voor de Vrijheid heeft met betrekking tot jouw positie als huurder .
Partij voor de Dieren
door Timmy Star 21 nov., 2023
PvdD wil dat de rechten van huurders boven de belangen van investerders worden gesteld. Het heeft duidelijke plannen om de rechten van huurders te waarborgen en om leegstaand aan te pakken. Nieuwe woningen het liefst in leegstaande panden en bijbouwen met het oog op een klimaatneutrale toekomst.
Share by: