Huurdokters

HUURDOKTERS

aug. 05, 2020

Zijn jouw servicekosten van 2019 wel afgerekend?

Nieuws - Hoe zit het met jouw voorschot voor de servicekosten? Elk jaar hoor je als huurder een jaarafrekening te krijgen van je verhuurder. De verhuurder heeft tot 1 juli 2020 de tijd om een jaarafrekening te geven van het jaar 2019. Dit is een wettelijke verplichting van de verhuurder en een recht van een huurder. Als het jaar voorbij is wil je namelijk zien hoeveel jij daadwerkelijk verbruikt hebt. Wanneer jij minder verbruikt hebt dan krijg jij namelijk geld terug. Heb jij dit jaar al een afrekening van de verhuurder ontvangen?

De meeste huurders betalen elke maand een voorschot voor de servicekosten. Hieronder vallen o.a. de nutsvoorzieningen, zoals gas, water en elektriciteit, maar soms ook kosten voor internet en televisie, schoonmaak of stoffering. Het voorschot dat je hiervoor betaalt is gebaseerd op een schatting van de werkelijke kosten die de verhuurder hiervoor zal maken. Ook een verhuurder weet van tevoren immers niet hoe hoog sommige kostenposten zullen uitvallen. Op de servicekosten mag de verhuurder echter geen winst maken. Daarom hoor jij elk jaar netjes een overzicht te krijgen van de werkelijke kosten, zodat je weet waar je voor hebt betaald en zodat het verschil kan worden rechtgetrokken.

Hoe hoog jouw voorschot op de servicekosten zou moeten zijn en wat de werkelijke maandelijkse kosten zijn is per situatie verschillend. Dit hangt voornamelijk af van welke service jij allemaal krijgt, maar ook van hoe energiezuinig jouw woning is, hoeveel huisgenoten je hebt, hoe vaak je thuis bent en hoe zuinig je als bewoner(s) omgaat met de verwarming. Afgelopen jaar hebben we een hele zachte winter gehad en het is goed mogelijk dat jij als huurder waarschijnlijk minder hebben gestookt dan begroot was. De kans is dan groot dat de werkelijke kosten lager zijn uitgevallen dan verwacht en jij geld terug zou moeten krijgen.

Het afrekenen van de servicekosten gebeurt normaliter tussen januari en juli in het daaropvolgende jaar. Een voorbeeld: Het voorschot op de servicekosten van 2019 wordt tussen januari en juli in het jaar 2020 afgerekend. Heb jij op 1 juli 2020 nog geen overzicht ontvangen van de werkelijke kosten dan kunnen we de verhuurder verzoeken om deze alsnog te geven.

Heb jij wel een overzicht en een jaarafrekening ontvangen, maar twijfel jij over de juistheid van de afrekening? Dan kun je deze door ons laten controleren. Heb jij helemaal geen afrekening ontvangen en had je die wel moeten hebben? Dan kun je De Huurdokters inschakelen om toch een eerlijke afrekening van de servicekosten te krijgen.

In sommige gevallen kunnen de servicekosten zelfs tot drie jaar terug gevraagd worden. Het is voor jou dus altijd de moeite waard om het door één van De Huurdokters te laten checken. Ben jij benieuwd of het bij jou klopt? 


door Florian Hijlkema 19 feb., 2024
De nieuwe wet goed verhuurdersschap regelt dat jij jouw waarborgsom binnen veertien dagen terug zou moeten krijgen. Heb jij de borg nog niet ontvangen en wil jij dat wij jou daarbij gaan helpen, neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan vertellen wij wat wij voor jou kunnen doen!
door Timmy Star 21 nov., 2023
Op woensdag 22 november mag jij weer naar de stembus. De woningmarkt is deze verkiezing een van de grootste thema’s en je zou dus zeggen dat elke partij een uitgebreid plan heeft om de wooncrisis op te lossen. Wij kunnen ons voorstellen dat jij niet alle verkiezingsprogramma’s door gaat lezen dus hebben wij dat deels voor je gedaan. Om de keuze wat makkelijker te maken en om te kijken wat de verschillende partijen gaan doen voor jouw huurrechten, plaatsen wij tot de verkiezing elke dag een samenvatting van de voornemens met betrekking tot de huurmarkt per partijprogramma. Vandaag kijken wij welke plannen Partij voor de Vrijheid heeft met betrekking tot jouw positie als huurder .
Partij voor de Dieren
door Timmy Star 21 nov., 2023
PvdD wil dat de rechten van huurders boven de belangen van investerders worden gesteld. Het heeft duidelijke plannen om de rechten van huurders te waarborgen en om leegstaand aan te pakken. Nieuwe woningen het liefst in leegstaande panden en bijbouwen met het oog op een klimaatneutrale toekomst.
Share by: