Huurdokters

HUURDOKTERS

sep. 07, 2020

Huurverhogingen, hoe zat dat ook alweer?

Volgens het CBS is dat de grootste stijging sinds 2014, oftewel de grootste huurstijging in 6 jaar.

Elk jaar mag de huurprijs verhoogd worden. Hoeveel de huurprijs mag stijgen hangt af van jouw huurovereenkomst. Hierin is bepaald of de huur verhoogd mag worden en met hoeveel. Meestal gaat dit op basis van inflatie, een percentage dat door de overheid met een maximum wordt vastgesteld.

Afgelopen maanden is er veel discussie gevoerd over de huurverhogingen. Veel partijen hebben voor een bevriezing van de huurverhoging gepleit. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is hier destijds niet in meegegaan. Op vrijdag 8 mei berichtte NOS het volgende citaat van de minister: 

“Ollongren wees erop dat ze eerder met de verhuurders heeft afgesproken dat die "maatwerk" leveren. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze rekening houden met mensen die door de crisis de huur niet kunnen betalen. Ze herhaalde dat ze niets voelt voor algemene afspraken over het bevriezen van de huren. Volgens haar zijn de meeste verhogingen gematigd.”

De verhuurders zouden dus in 2020 maatwerk gaan leveren, waardoor huurders niet in betalingsproblemen zouden komen. Vandaag zijn de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek [CBS] bekend geworden en hieruit blijkt dat dat per 1 juli van dit jaar huurders gemiddeld 2,9 procent meer huur betaalden dan een jaar eerder. Volgens het CBS is dat de grootste stijging sinds 2014, oftewel de grootste huurstijging in 6 jaar.

Minister Ollongren heeft hier in reactie op de NOS gereageerd en aangegeven dat ze zich zorgen maakt over mensen met hoge huren en lage inkomens.

Hoe kan het toch zijn, dat ondanks dat dit onderwerp zo uitvoerig is besproken in de kamer en ondanks dat de signalen van een overspannen woningmarkt [en met name de huurmarkt] overduidelijk zijn, de huurprijzen alsmaar blijven stijgen met als gevolg dat dit, nota bene in de coronacrisis, tot de grootste stijging in de afgelopen 6 jaar heeft geleid?

Minister Ollongren is het volgens de cijfers uit het onderzoek van het CBS niet gelukt om er iets aan te doen. Dit betekent echter niet dat jij zomaar een huurverhoging hoeft te accepteren. Als huurder heb jij het recht om ook de huurverhoging te toetsen. Voldoet deze niet aan de wettelijke eisen dan kan het zo maar zijn dat jouw huurprijs verlaagd kan worden of dat jij geen huurverhoging hoeft te betalen.

Benieuwd of jouw huurverhoging terecht was?

door Florian Hijlkema 19 feb., 2024
De nieuwe wet goed verhuurdersschap regelt dat jij jouw waarborgsom binnen veertien dagen terug zou moeten krijgen. Heb jij de borg nog niet ontvangen en wil jij dat wij jou daarbij gaan helpen, neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan vertellen wij wat wij voor jou kunnen doen!
door Timmy Star 21 nov., 2023
Op woensdag 22 november mag jij weer naar de stembus. De woningmarkt is deze verkiezing een van de grootste thema’s en je zou dus zeggen dat elke partij een uitgebreid plan heeft om de wooncrisis op te lossen. Wij kunnen ons voorstellen dat jij niet alle verkiezingsprogramma’s door gaat lezen dus hebben wij dat deels voor je gedaan. Om de keuze wat makkelijker te maken en om te kijken wat de verschillende partijen gaan doen voor jouw huurrechten, plaatsen wij tot de verkiezing elke dag een samenvatting van de voornemens met betrekking tot de huurmarkt per partijprogramma. Vandaag kijken wij welke plannen Partij voor de Vrijheid heeft met betrekking tot jouw positie als huurder .
Partij voor de Dieren
door Timmy Star 21 nov., 2023
PvdD wil dat de rechten van huurders boven de belangen van investerders worden gesteld. Het heeft duidelijke plannen om de rechten van huurders te waarborgen en om leegstaand aan te pakken. Nieuwe woningen het liefst in leegstaande panden en bijbouwen met het oog op een klimaatneutrale toekomst.
Share by: