Huurdokters

HUURDOKTERS

jul. 19, 2019

Rens van Tilburg van de Correspondent legt uit waarom huizen zo verrekte duur zijn

Een generatie die zijn geld in rook op ziet gaan?!

Rens van Tilburg van de Correspondent legt het nog een keer uit in negen vragen en antwoorden. Waarom is wonen in Nederland zo duur? Dat de huizenprijzen de afgelopen jaren alleen maar zijn gestegen is voor niemand een nieuwtje, maar hoe komt het dat de prijzen maar blijven stijgen en hebben de starters eigenlijk nog wel een kans om een woning te kopen?

In het artikel van de Correspondent slaat Rens de spijker op zijn kop. Het probleem van de hoge prijzen bestaat niet alleen uit het grote verschil tussen vraag en aanbod. Ons jarenlange beleid op het kopen en verhuren van huizen heeft er voor gezorgd dat er op dit moment zo'n groot verschil is ontstaan tussen de waarde van woningen en wat mensen kunnen betalen voor een woning. Starters zijn tegenwoordig vaak afhankelijk van hun ouders wanneer zij een woning willen kopen.

Is de hoge prijs van een koopwoning het enige probleem?

"Nee, was het dat maar. Er is één ding erger dan een duur huis met een hoge hypotheek: geen duur huis met een hoge hypotheek. Huurders zijn namelijk een steeds groter deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Gaven huurders in de jaren zestig en zeventig nog zo’n 10 procent van hun inkomen uit aan huur, in 2016 was dat 36 procent. In grote Amerikaanse steden als New York en San Francisco is dat zelfs respectievelijk 42 procent en 46 procent. Het is niet louter een Amerikaans en Brits fenomeen. Ook in Nederland is huren de afgelopen jaren steeds duurder geworden vergeleken met kopen. De vraagprijs van een koopwoning is nu gemiddeld 20 keer de kale jaarhuur van een vergelijkbare huurwoning in de vrije sector. In 2010 was dat nog 24 keer de jaarhuur; een stijging van bijna 20 procent."

Doordat huurders een steeds hoger percentage van hun inkomen kwijt zijn aan huur kunnen huurders moeilijk sparen voor een koopwoning. De student wordt op het moment dat hij op kamers gaat geconfronteerd met hoge huurprijzen. Vaak enkel door het feit dat wij het normaal zijn gaan vinden om €500,- voor een kamer van 10m2 te betalen, maar ook door dat verhuurders en met name makelaars regelmatig wurgcontracten aanbieden aan kamerbewoners.

Veel verhuurders doen er alles aan om de huurder alle rechten te ontnemen om hun huurprijs te laten toetsen. In sommige gevallen maakt het contract het te ingewikkeld voor de huurder om een eerlijke huurprijs te krijgen, in andere gevallen loopt de huurder het risico door middel van tijdelijke huurovereenkomsten zijn of haar woning te verliezen. Tegelijkertijd heeft de student vaak een hoge studielening met een grote studieschuld aan het einde van de studie als gevolg. Deze studieschuld wordt tegenwoordig meegenomen in de kredietwaardigheid voor een hypotheek.

Starters kunnen door het grote verschil in vraag en aanbod vaak geen beroep meer doen op een sociale huurwoning en zijn daarom overgeleverd aan een huurwoning in de vrije sector. Appartementen en studio's waarbij de verhuurder de huurprijs bepaald.

De situatie van de huidige student en starter zorgt er voor dat we met een generatie zitten die door de torenhoge woonlasten niet kan sparen en niet kan investeren in een eigen woning. Een generatie die veel geld betaalt aan huidige woningeigenaren. Woningbezitters die daardoor steeds meer vermogen genereren en een generatie die vooral heel veel betaald, maar aan het einde van het jaar nul vermogen heeft opgebouwd.

Hoe kunnen huizen weer betaalbaar worden?

"laten we buitenlandse beleggers vooral niet aanmoedigen om onze huizen als beleggingsobject te beschouwen. Sommige Zwitserse kantons verbieden het buitenlanders om vastgoed aan te schaffen. Dat is misschien het andere uiterste, maar laat ministers als onze Stef Blok voortaan vooral niet meer in het buitenland roepen dat het zo goed beleggen is in de Nederlandse woningmarkt."

Ben jij benieuwd wat volgens Rens van Tilburg het antwoord is op waarom huizen zo verrekte duur zijn? Lees dan het gehele artikel op de Correspondent. In dit artikel geeft Rens in negen vragen antwoord op de problematiek van de hoge huizenprijzen.

door Florian Hijlkema 19 feb., 2024
De nieuwe wet goed verhuurdersschap regelt dat jij jouw waarborgsom binnen veertien dagen terug zou moeten krijgen. Heb jij de borg nog niet ontvangen en wil jij dat wij jou daarbij gaan helpen, neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan vertellen wij wat wij voor jou kunnen doen!
door Timmy Star 21 nov., 2023
Op woensdag 22 november mag jij weer naar de stembus. De woningmarkt is deze verkiezing een van de grootste thema’s en je zou dus zeggen dat elke partij een uitgebreid plan heeft om de wooncrisis op te lossen. Wij kunnen ons voorstellen dat jij niet alle verkiezingsprogramma’s door gaat lezen dus hebben wij dat deels voor je gedaan. Om de keuze wat makkelijker te maken en om te kijken wat de verschillende partijen gaan doen voor jouw huurrechten, plaatsen wij tot de verkiezing elke dag een samenvatting van de voornemens met betrekking tot de huurmarkt per partijprogramma. Vandaag kijken wij welke plannen Partij voor de Vrijheid heeft met betrekking tot jouw positie als huurder .
Partij voor de Dieren
door Timmy Star 21 nov., 2023
PvdD wil dat de rechten van huurders boven de belangen van investerders worden gesteld. Het heeft duidelijke plannen om de rechten van huurders te waarborgen en om leegstaand aan te pakken. Nieuwe woningen het liefst in leegstaande panden en bijbouwen met het oog op een klimaatneutrale toekomst.
Share by: