Huurdokters

HUURDOKTERS

nov. 18, 2019

Hoe brandveilig is jouw woning?

Een gezonde huurwoning betekent ook een veilige huurwoning. Deze week is het European Fire Safety Week, een goed moment om je eigen woning nog eens kritisch te bekijken als het gaat om brandveiligheid. Brand in je huis klinkt misschien als iets wat jou niet overkomt, maar toch zijn elk jaar weer veel studentenwoningen het slachtoffer. In de ergste gevallen met dodelijke afloop.

Gelukkig kun je zelf een hoop doen om te zorgen dat het jou niet overkomt. Loop een keer met z’n allen door het huis om te kijken of je gevaarlijke situaties ziet die je kunt verhelpen. Met kritisch kijken en logisch nadenken kom je een heel eind. Is de keukenopstelling veilig? Staan de kaarsen niet te dicht bij de gordijnen? Check ook de rookmelders. In grotere studentenhuizen zijn die verplicht. De verhuurder is verantwoordelijk voor de aanschaf en installatie en vervolgens ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Controleer dus eerst of er op verschillende plekken in huis rookmelders hangen. Controleer ook of ze het nog doen. Of bijvoorbeeld niet een van je huisgenoten de batterij eruit heeft gehaald - omdat de melder maar bleef afgaan om aan te geven dat de batterij leeg was terwijl hij/zij nog lag te slapen - en vervolgens geen nieuwe heeft teruggeplaatst. Op die manier wordt je in ieder geval gewaarschuwd, maar wat doe je vervolgens als er echt brand uitbreekt? Zijn er brandblussers en blusdekens in huis? Weet iedereen waar die zich bevinden en hoe ze ze moeten gebruiken? Wanneer zijn de brandblussers voor het laatst gecontroleerd? Zijn ze gebruiksklaar?

Tenslotte is het belangrijk om na te gaan wat de vluchtroutes zijn. Loop eens door je huis en stel je voor dat er op een bepaalde plek in huis brand en rook ontstaat. Zijn de vluchtwegen vrij of moeten die lege kratten toch echt vandaag nog terug naar de supermarkt? Weet je hoe je in een korte tijd veilig de woning kunt verlaten? Kun je de vluchtuitgangen makkelijk openen, ook in een panieksituatie? Merk je na een kritische blik dat sommige dingen toch niet helemaal goed geregeld zijn. Schroom dan niet om hierover met de verhuurder gesprek te gaan. Ben je er zelf niet helemaal gerust op? In Groningen kun je voor studentenhuizen met meer dan 5 bewoners de brandweer vragen om een controle. Voor meer tips kun je terecht op de website van de brandweer. Better safe than sorry!

door Florian Hijlkema 19 feb., 2024
De nieuwe wet goed verhuurdersschap regelt dat jij jouw waarborgsom binnen veertien dagen terug zou moeten krijgen. Heb jij de borg nog niet ontvangen en wil jij dat wij jou daarbij gaan helpen, neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan vertellen wij wat wij voor jou kunnen doen!
door Timmy Star 21 nov., 2023
Op woensdag 22 november mag jij weer naar de stembus. De woningmarkt is deze verkiezing een van de grootste thema’s en je zou dus zeggen dat elke partij een uitgebreid plan heeft om de wooncrisis op te lossen. Wij kunnen ons voorstellen dat jij niet alle verkiezingsprogramma’s door gaat lezen dus hebben wij dat deels voor je gedaan. Om de keuze wat makkelijker te maken en om te kijken wat de verschillende partijen gaan doen voor jouw huurrechten, plaatsen wij tot de verkiezing elke dag een samenvatting van de voornemens met betrekking tot de huurmarkt per partijprogramma. Vandaag kijken wij welke plannen Partij voor de Vrijheid heeft met betrekking tot jouw positie als huurder .
Partij voor de Dieren
door Timmy Star 21 nov., 2023
PvdD wil dat de rechten van huurders boven de belangen van investerders worden gesteld. Het heeft duidelijke plannen om de rechten van huurders te waarborgen en om leegstaand aan te pakken. Nieuwe woningen het liefst in leegstaande panden en bijbouwen met het oog op een klimaatneutrale toekomst.
Share by: