Huurdokters

HUURDOKTERS

feb. 18, 2018

Zijn er gebreken in jouw huis? 4 Tips!

Tijdens onze onderzoeken komen wij vaak onrechtmatige huurovereenkomsten tegen. Bepalingen waarmee de verhuurders het huurrecht proberen te omzeilen ten nadele van de huurder. Wij begrijpen dat je als huurder vaak allang blij bent dat je een woning gevonden hebt, maar vinden het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van je rechten en weet wat je ondertekent. Daarom schrijven wij regelmatig artikelen over jouw rechten als huurder en over de dingen die je als huurder juist wel of juist niet moet doen.

  • Een vaatwasser waarvan de deur is afgebroken en vervolgens als keukenkastje wordt gebruikt.
  • Een verstopte ventilatie, waardoor het herfstseizoen een vast klimaat is geworden in de badkamer.
  • Een lekkende wasmachine, waardoor je was elke keer voor de helft uit thee- en vaatdoeken bestaat waarmee je de vloer moet drogen.

Enkele voorbeelden van gebreken door achterstallig onderhoud die wij regelmatig tegenkomen. Maar wat moet en kan je daar als huurder nou aan doen?

Tip 1: Check of het gebrek jouw verantwoordelijkheid is of die van de verhuurder In hoofdlijnen geldt dat de verhuurder verantwoordelijk is voor zaken die verbonden zijn aan de woning. Denk hierbij aan inbouwapparatuur van de keuken, maar ook aan andere onderdelen die nagelvast zijn verbonden met de woning. Daarnaast is een verhuurder ook verantwoordelijk voor zaken die de verhuurder aan jouw levert. Bijvoorbeeld: een wasmachine die bij aanvang van de bewoning aanwezig was of die aan jou verhuurt wordt.
Voor alle andere zaken ben je als huurder zelf verantwoordelijk, net zoals de schade die hier uit voortvloeit. Ontstaat er waterschade door een wasmachine in die in jouw beheer is? Dan dien je de kosten die hieruit voortkomen zelf te vergoeden.

Tip 2: Breng jouw verhuurder op de hoogte van de schade Heb jij eenmaal vast gesteld dat jouw verhuurder verantwoordelijk is voor de schade? Zorg er dan voor jouw verhuurder zo snel mogelijk op de hoogte is van de schade. Wanneer je dit als huurder niet doet, dan loop je op een later moment alsnog het risico om verantwoordelijk te worden gehouden voor de ontstane schade. De gedachte hierachter is dat je als huurder jouw verhuurder de mogelijkheid moet geven om het gebrek te herstellen. Jouw verhuurder komt als het goed is niet elke dag in jouw huis en kan dus onmogelijk op de hoogte zijn van de gebreken bij jouw in huis. Breng jouw verhuurder dus op tijd op de hoogte van de gebreken in jouw huis!

Tip 3: Voorkom gevolgschade Wanneer er een gebrek is ontstaan, heb jij als verhuurder de verplichting om verdere schade te voorkomen. In juridische taal noemt men dat gevolgschade. ervoor dat je er als huurder alles aan gedaan hebt om de schade zo snel mogelijk te beperken of het schadeveroorzakende gebrek te verhelpen
Als huurder kan bijvoorbeeld van je verwacht worden dat je bij lekkage de dakgoten controleert op verstopping. Je moet als huurder dan natuurlijk wel toegang hebben tot deze dakgoten. Als huurder hoef je geen levensgevaarlijke acrobatische capriolen uit te halen om schade te voorkomen.

Tip 4: Zorg dat je niet te veel betaalt voor een huis met gebreken Voor sommige gebreken kan je tijdelijk , wanneer jouw verhuurder het gebrek niet herstelt. Afhankelijk van het soort gebrek kan een verlaging van jouw huurprijs worden toegewezen.

Heb jij te maken met een gebrek in jouw huis? Neem dan contact op met De Huurdokters.

door Florian Hijlkema 19 feb., 2024
De nieuwe wet goed verhuurdersschap regelt dat jij jouw waarborgsom binnen veertien dagen terug zou moeten krijgen. Heb jij de borg nog niet ontvangen en wil jij dat wij jou daarbij gaan helpen, neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan vertellen wij wat wij voor jou kunnen doen!
door Timmy Star 21 nov., 2023
Op woensdag 22 november mag jij weer naar de stembus. De woningmarkt is deze verkiezing een van de grootste thema’s en je zou dus zeggen dat elke partij een uitgebreid plan heeft om de wooncrisis op te lossen. Wij kunnen ons voorstellen dat jij niet alle verkiezingsprogramma’s door gaat lezen dus hebben wij dat deels voor je gedaan. Om de keuze wat makkelijker te maken en om te kijken wat de verschillende partijen gaan doen voor jouw huurrechten, plaatsen wij tot de verkiezing elke dag een samenvatting van de voornemens met betrekking tot de huurmarkt per partijprogramma. Vandaag kijken wij welke plannen Partij voor de Vrijheid heeft met betrekking tot jouw positie als huurder .
Partij voor de Dieren
door Timmy Star 21 nov., 2023
PvdD wil dat de rechten van huurders boven de belangen van investerders worden gesteld. Het heeft duidelijke plannen om de rechten van huurders te waarborgen en om leegstaand aan te pakken. Nieuwe woningen het liefst in leegstaande panden en bijbouwen met het oog op een klimaatneutrale toekomst.
Share by: