Huurdokters

HUURDOKTERS

mei 23, 2022

Stijgt de huurwaarde van jouw vastgoed?

Sinds medio 2016 is er volop beweging in de woningmarkt, de prijzen stijgen explosief en de overheid bemoeit zich meer met de markt om excessen te voorkomen. Het huurrecht is steeds gedetailleerder geworden, enerzijds ter bescherming van huurders, anderzijds om doorstroming op de huurmarkt te bevorderen. Koop- en huurprijzen lijken keer op keer hun hoogtepunt te hebben bereikt om vervolgens verder te stijgen. Een woning blijft daarmee een interessante financiële investering voor zowel particuliere beleggers als voor de grote beleggingsfondsen.


Hoewel de woningmarkt als belegger interessant kan zijn, is de huurmarkt onderhevig aan wetgeving. Omdat de woning als belegging een primaire levensbehoefte treft kan de regulering nogal strikt en rigide zijn. Als verhuurder wil je tot in detail weten hoe de wetgeving er nu voor staat en hoe deze zich de aankomende jaren gaat ontwikkelen. Een verhuurde woning heeft een bepaalde juridische waarde die een maximale kale huurprijs vertegenwoordigd, dit wordt ook wel de huurwaarde genoemd. De huurwaarde is vaak anders dan de marktwaarde, maar is wel leidend in de Nederlandse woningmarkt. De berekening achter de huurwaarde is aan verandering onderhevig en deze veranderingen kunnen zeer ingrijpend zijn. 


Hieronder geven we een kort overzicht van de gevolgen van de aankomende wetswijzigingen en vertellen wij jou hoe je je als verhuurder op de veranderende markt kan voorbereiden.:

Nieuwe wetswijzigingen
Per 1 mei 2022 treedt een nieuwe wet in werking die de WOZ-waarde in de totale huurwaarde maximaliseert, ook wel de WOZ-cap genoemd. De WOZ-waarde mag op basis van deze WOZ-cap voor maximaal 33% meetellen in de huurwaarde. Dit geldt voor woningen die 142 of meer punten hebben. Deze regel kent echter ook uitzonderingen. Wil jij weten of de WOZ-waarde voor jouw woning ook gemaximaliseerd wordt? Bereken voor jouw woning middels een huurtaxatie de juiste huurwaarde.

Per 1 januari 2021 bestaat er een nieuwe methodiek voor het berekenen van de energieprestatie. Hiervoor bestonden al de energielabels, deze hebben echter sinds 1 januari 2018 geen effect meer op de huurwaarde van huurwoningen. Daarvoor in de plaats is de energie-index gekomen, welke een in de berekening een stuk uitgebreider is dan de oude energielabel. Sinds 1 januari vorig jaar is deze indexering echter weer veranderd en staan niet enkel de energiebesparende maatregelen meer centraal maar gaat het voornamelijk over de te verwachten uitstoot van de woning. Wil jij weten of jouw woning de juiste registratie van de energieprestatie heeft? Laat je dan middels een huurtaxatie adviseren.


Aankomende wetswijzigingen

Naast de veranderingen op het gebied van de berekening van de WOZ en de energieprestatie wordt er in het huidige regeerakkoord ook gesproken over het verhogen van de liberalisatiegrens. Op deze manier wordt er vanuit Den Haag gekeken of het zogenoemde middensegment ook daadwerkelijk gereguleerd en dus gewaarborgd kan worden. Wil jij weten of jouw woning op basis van de aankomende wetswijzigingen gereguleerd zal zijn? Laat de huurwaarde van jouw woning dan middels een huurtaxatie waarderen en laat je hierover adviseren.


De wetswijzigingen zoals hierboven zijn dermate ingrijpen dat een zelfde woonruimte binnen een jaar geheel anders gewaardeerd kan worden. Het kan zo maar zijn dat je binnen jaar niet meer uit kan gaan van de marktwaarde maar dat je als verhuurder gedwongen wordt om de huurwaarde te hanteren. Jouw woning hoort in dat geval een gereguleerde huurprijs te hebben en jouw huurders kunnen daar in veel gevallen aanspraak op maken.

Hoe wordt jij de slimme, verstandige en eerlijke verhuurder?
Om te beginnen zou je kunnen kiezen voor een huurtaxatie, oftewel een juridische audit. In een huurtaxatie wordt de maximale huurwaarde op basis van een juridische grondslag berekent. Verhuurders gebruiken vaak de marktwaarde om een huurprijs te bepalen, zonder rekening te houden met de huurwaarde. Het kan echter zo zijn dat de huurprijs van jouw woning gebonden is aan de huurwaarde en dat het vragen van een hogere marktwaarde heel onverstandig kan zijn. Dit leidt tot een financieel risico’s dat met de juiste kennis vooraf kan worden voorkomen.

In de huurtaxatie wordt niet alleen de maximale huurwaarde berekend, maar kan ook direct meegekeken worden hoe en in welke vorm het woonobject het beste kan worden verhuurd en wat contractueel wenselijk is. Op die manier kies jij er als verhuurder voor om verstandig om te gaan met niet alleen jouw investering, maar ook met de verhuur van de woning en de huurders. 

Want laten we eerlijk zijn, is het niet veel mooier wanneer niet alleen jij geniet van het rendement maar ook de huurders van jouw woning?

door Florian Hijlkema 19 feb., 2024
De nieuwe wet goed verhuurdersschap regelt dat jij jouw waarborgsom binnen veertien dagen terug zou moeten krijgen. Heb jij de borg nog niet ontvangen en wil jij dat wij jou daarbij gaan helpen, neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan vertellen wij wat wij voor jou kunnen doen!
door Timmy Star 21 nov., 2023
Op woensdag 22 november mag jij weer naar de stembus. De woningmarkt is deze verkiezing een van de grootste thema’s en je zou dus zeggen dat elke partij een uitgebreid plan heeft om de wooncrisis op te lossen. Wij kunnen ons voorstellen dat jij niet alle verkiezingsprogramma’s door gaat lezen dus hebben wij dat deels voor je gedaan. Om de keuze wat makkelijker te maken en om te kijken wat de verschillende partijen gaan doen voor jouw huurrechten, plaatsen wij tot de verkiezing elke dag een samenvatting van de voornemens met betrekking tot de huurmarkt per partijprogramma. Vandaag kijken wij welke plannen Partij voor de Vrijheid heeft met betrekking tot jouw positie als huurder .
Partij voor de Dieren
door Timmy Star 21 nov., 2023
PvdD wil dat de rechten van huurders boven de belangen van investerders worden gesteld. Het heeft duidelijke plannen om de rechten van huurders te waarborgen en om leegstaand aan te pakken. Nieuwe woningen het liefst in leegstaande panden en bijbouwen met het oog op een klimaatneutrale toekomst.
Share by: