Huurdokters

HUURDOKTERS

sep. 12, 2018

Kies jij voor €250,- voor vrijheid?

Nieuws | Utrecht

Steeds vaker zien we dat ook in de stad Utrecht contractkosten gerekend worden voor het opmaken van de huurovereenkomst. Onterecht en onbegrijpelijk! Wij hadden inmiddels verwacht dat we deze kosten niet meer op zulke grote schaal tegen zouden komen. Een aantal jaar geleden zijn er door de rechter immers duidelijke uitspraken gewezen, waaruit volgt dat bemiddelings- en contractkosten niet van de huurder gevraagd mogen worden. Toch gebeurt het. Het opmaken van een huurovereenkomst is in beginsel in het belang van de verhuurder. In principe kun je als huurder en verhuurder namelijk ook gewoon een huurovereenkomst op een bierviltje overeenkomen. Partijen spreken simpelweg af wat de maandelijkse huurprijs zal zijn en welke woonruimte het betreft, en voilà, er is een huurovereenkomst ontstaan. De rest wordt automatisch door de wet aangevuld.

Omdat verhuurders vaak extra voorwaarden willen stellen in de huurovereenkomst, hebben zij de wens om een huurovereenkomst op te maken. Dit is echter enkel in het belang van de verhuurder, omdat de huurder anders automatisch de huurrechten zou krijgen welke volgen uit de wet. Dit betekent een contract voor onbepaalde tijd en zonder boeteclausules.
Het opmaken van een huurovereenkomst is dus in het belang van de verhuurder en toch krijgt de huurder hier de rekening van. Hoe komt dat? Het in rekening brengen van contractkosten wordt over het algemeen niet gedaan door de verhuurder zelf, maar door de beheerder die er tussen zit. Zij proberen extra geld te verdienen aan de verhuur door contractkosten te rekenen. Vaak is het zelfs zo dat huurders nog een keer contractkosten moeten betalen als zij een nieuw contract krijgen in dezelfde woonruimte.
Deze contractkosten mogen niet in rekening worden gebracht en kunnen zelfs door de huurder worden terug gevorderd. De eigenaar van de woning heeft hier verder niks mee te maken, omdat het de beheerder is die de kosten in rekening brengt. Wel zou de eigenaar van een woning er natuurlijk goed aan doen om een beheerder te kiezen die zich aan de regels houdt. Dat is iets wat je de verhuurder als huurder kan aanrekenen.
Laat je als huurder niks wijs maken. Zorg ervoor dat jij niet diegene bent die de contractkosten betaalt, maar dat deze kosten komen voor de partij die daar belang bij heeft. Heb je ze wel al betaald, zorg er dan voor dat je ze terug krijgt!
Bovendien zien we dat wanneer de regels over contractkosten niet worden nageleefd, in de meeste gevallen ook de huurprijs en de afrekening van de servicekosten niet kloppen. Heb jij als huurder bemiddelingskosten betaald? Dan doe je er goed aan om ook jouw huurprijs te laten checken.

Je huurprijs laten checken? Klik hier

door Florian Hijlkema 19 feb., 2024
De nieuwe wet goed verhuurdersschap regelt dat jij jouw waarborgsom binnen veertien dagen terug zou moeten krijgen. Heb jij de borg nog niet ontvangen en wil jij dat wij jou daarbij gaan helpen, neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan vertellen wij wat wij voor jou kunnen doen!
door Timmy Star 21 nov., 2023
Op woensdag 22 november mag jij weer naar de stembus. De woningmarkt is deze verkiezing een van de grootste thema’s en je zou dus zeggen dat elke partij een uitgebreid plan heeft om de wooncrisis op te lossen. Wij kunnen ons voorstellen dat jij niet alle verkiezingsprogramma’s door gaat lezen dus hebben wij dat deels voor je gedaan. Om de keuze wat makkelijker te maken en om te kijken wat de verschillende partijen gaan doen voor jouw huurrechten, plaatsen wij tot de verkiezing elke dag een samenvatting van de voornemens met betrekking tot de huurmarkt per partijprogramma. Vandaag kijken wij welke plannen Partij voor de Vrijheid heeft met betrekking tot jouw positie als huurder .
Partij voor de Dieren
door Timmy Star 21 nov., 2023
PvdD wil dat de rechten van huurders boven de belangen van investerders worden gesteld. Het heeft duidelijke plannen om de rechten van huurders te waarborgen en om leegstaand aan te pakken. Nieuwe woningen het liefst in leegstaande panden en bijbouwen met het oog op een klimaatneutrale toekomst.
Share by: